fredag 7. oktober 2011

OPPRØRENDE UTTALELSER – SOM PASSERER UBEMERKET!


I løpet av de siste par ukene har mye oppmerksomhet blitt gitt til konflikten mellom Israel og de palestinske araberne både på den politiske og diplomatiske arena, så vel som i media. Forespørselen om fullt medlemskap i FN av Det palestinske selvstyret (PA), og tiltak gjennomført for å forhindre dette av Israel, USA og andre har generert reaksjoner og uttaleser fra en rekke ledere av ulik status. Følgende er uttalelser som er gjort av arabiske og muslimske ledere de siste to ukene, og som ikke nødvendigvis er direkte koblet til forhandlingene i FN, men er koblet til selve konflikten.


Den øverste lederen for den islamske revolusjonen, og mannen med mest myndighet i Iran, Ayatollah Khamenei, avviste totalt tostatsløsningen i en tale på "Den 5. internasjonale konferanse til støtte for den palestinske intifada" i Teheran på søndag: "Alle planer som søker å dele Palestina avvises totalt… Vårt krav er frihet til Palestina, ikke en del av Palestina." Hans ord ble fulgt opp av den iranske President, Mahmoud Ahmadinejad, som la til at "landet må returneres til dets virkelige eiere."


I uttalelser til den tyrkiske utenriksministeren på mandag, truet den hardt pressede presidenten i Syria, Bashar Assad, med å angripe Israel hvis verdenssamfunnet besluttet å gå til aksjon mot hans brutale undertrykkelse av demonstrantene i sitt land: "...jeg trenger ikke mer enn seks timer på å flytte hundrevis av raketter og missiler til Golanhøyden, og begynne å skyte dem på Tel Aviv." Assad la til at deretter ville oppfølgingen være angrep fra Hizb'Allah og Iran på Israel samt på USA’s og europeiske militære installasjoner i Den persiske gulfen.


På CNN søndag 24 september latterliggjorde den tyrkiske statsminister Recep Tayyip Erdoğan rakettangrepene fra Gaza på israelske byer. Erdogan, som flere ganger har truet å konfrontere israelske marinefartøy for å "beskytte" eventuelle nye Gazakonvoier, la til: "Men på den annen side, vi vet at hundretusentalls palestinere har blitt drept…Israel er svært grusom i den forbindelse. De viser ingen nåde."

På fredag sa den egyptiske ambassadøren til PA, Yasser Othman: "Vi må være forberedete for en israelsk plan om å ta over Sinai i den kommende tiden." Egyptiske ledere har i flere måneder antydet å bryte fredsavtalen med Israel, spesielt etter terrorangrepet nord for Eilat der fem egyptiske soldater ble drept.


Til slutt, i et intervju på Al-Jazeera (på arabisk) 23 September sa Abbas Zaki, som er medlem av sentralstyret i Fatah, følgende: "Når vi sier at en avtale bør være basert på disse grensene [4 juni, 1967], så forstår President Abbas, vi og alle andre at det større målet ikke kan fullføres i et svep. Hvis Israel trekker seg ut av Jerusalem, evakuerer 650 000 nybyggere og river ned muren – hva blir igjen av Israel da? Det vil komme til veis ende." Zaki fortsatte: Hvis vi sier at vi ønsker å fjerne Israel…dette er for tøft. Det er ikke [akseptabel] politikk for å si det. Ikke si slike saker til verden. Hold det for deg selv."Kommentar:

Et hovedmål for FN er å bidra til fredelig løsning på konflikter. Med unntak av Zaki, så representerer de personer som er sitert ovenfor stater som alle er medlemmer av FN, og selv PA tillates å presentere sitt syn på FN’s talestol. Men ordene sitert ovenfor er ikke ord av fred og forsoning, tvert imot. Likevel så ignoreres de og glattes over av beslutningstakere og medier rundt om i verden. Hvorfor?


De brutale uttalelsene fra iranske ledere er i det minste ærlige og ikke vanskelige å forstå. Erdogans uttalelse derimot, er mye mer sofistikert og subtil, men konsekvensen av hva han sier er nesten identisk med Ahmadinejad. Tyrkias statsminister gir i sitt intervju inntrykk av å være en moden leder som bare forsvarer sin egen nasjons rettigheter, samt står opp for hva han mener er rettighetene til de palestinske araberne. Men hans ord er giftige! Han legger frem blatante løgner vel vitende om at de fleste lytterne ikke kjenner til de faktiske forholdene, eller bryr seg med å sjekke dem ut. Ikke engang CNN-reporteren, Fareed Zakaria, konfronterte Erdogans påstand om "hundretusener av palestinere drept."


Faktum i saken er at siden den første intifadaen startet i 1987 har rundt 6 000 palestinske arabere blitt drept, mange av disse var væpnede terrorister. Samtidig ble 3000 palestinske arabere drept av sine egne anklagede for å spionere for Israel. Rundt 1500 israelere har dessuten blitt drept i terrorangrep. Selv om en uskyldig persons død er en for mange, så er disse sifrene langt fra Erdogan's fantasitall. Det Erdogan oppnår ved en slik uttalelse samt hans "Israel er svært grusom"- kommentar, er å demonisere den jødiske staten. Dette er en ekstremt alvorlig bruk av ord. Selv om sammenligningen med Nazi Tyskland kan brukes for ofte, er det et faktum at demoniseringen av jødene i 1930-årene åpnet for det som skjedde med jødene i 1940-årene.


Uttalelsene fra Abbas Zaki kan legges til en lang liste med lignende utsagn av ledere av PLO, Fatah og PA. Disse er ment å være moderate organisasjoner, alle under kontroll av Mahmoud Abbas, men deres representanter og deres leder, kommer ofte med ekstreme utsagn.


Interessante spørsmål oppstår i forbindelse med de forskjellige sitatene ovenfor: Har vi hørt noen reaksjoner mot noen av uttalelsene fra innflytelsesrike sirkler? Har noen menneskerettighets-organisasjoner fordømt dem? Har FN reagert mot denne muntlige aggresjonen mot en medlemsstat? Når det gjelder Erdogan, plukket mediene opp hans opprørende løgn? Hørte vi noen kritikk i det hele tatt av hans kommentar? Burde dette ha eventuelle konsekvenser for hvordan vi bedømmer andre ting den tyrkiske statsministeren sier? Er det logisk å be Israel bare ignorere disse utsagnene, og ikke ta spesielle forholdsregler (noe som er ofte gjort)?


Når sant skal sies, så registrete vi ikke en masse reaksjoner på uttalelsene, men hva var det da vi hørte denne siste uken? Vi har hørt om en sterk og enhetlig internasjonal fordømmelse av 1100 nye leiligheter i Gilo! Iran taler om Israels ødeleggelse, Assad om rakettregn mot Tel Aviv, Erdogan om en demonisert jødisk stat og Fatah om å ødelegge Israel i flere stadier – og vi leser side etter side om leiligheter i Jerusalem. Dette burde få alarmklokkene våre til å ringe!

Hentet fra: Livets Ords Israel Rapport


NB! LES SALME 83 (Innleggers anm.)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar